Bröd igen!
Nu har jag gjort ännu en sats bröd.
Jag har fortfarande inte hittat orgnalreceptet men jag gjorde utifrån det jag kom ihåg och det blev väldigt bra det med. Så jag tänkte lägga utt det receptet också, så det blir rätt:)
Dag 1
550 g grovt rågmjöl
1 liter kokhett vatten
häll i mjölet i en bunke. Häll sedan på det heta vatten och rör om och låt sedan stå under bakduk i 12 timmar!
Dag 2
2 dl youghurt/fil
1/2 dl olja
50 g jäst
1 msk salt
1/2 dl sirap
1 msk brödkryddor
ca 15 liter vetemjöl
Blanda först youghurt och olja i en kastrull och värm till ljummet.
Under tiden kan du blanda jäst och salt i en skål och rör om så att det smälter (jäst smälter av salt!)
ha sedan i kryddorna, sirapen och jästblandningen i youghurten
Blanda sedan i det med det skållade mjölet och rör om och börja sedan arbeta i vetemjölet tills du får en fin deg!
Låt det jäsa i 1 timme under bakduk och ha sedan ut det på en plåt i 3 lika stora limpor. låt det jäsa i 30 min till.
pensla övet vispat ägg innan du ställer in de i ugnen.
Låt de vara i ugnen i 90 min på 175 grader längst ner.
Lycka till!