Grekisk nationalrätt!

I lördags tänkte vi vara lit internationella så vi ville gör Moussaka. Förut har vi gjort en försvenskad variant med potatis istället för aubergine, men nu körde vi med aubergine. Detta är även ett recept med lite kolhydrater så det borde nog vara låg GI värde så detta är till för dig pappa:) Jättegott verkligen! Nästan iklass med din köttfärsgryta:) 

Detta behöver du:
2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt

Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost
1 krm salt
1 ägg


Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 11/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad



Smaklig måltid!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0