Bröd!
I veckan var jag hos en vän som bjöd på underbart gott bröd. Hemligheten visade sig vara att han hade skållat mjölet. Det innebär att man låter det mjöl som ska vara framhävande i brödet få kokhett vatten på sig och sedasn låter man det svalna och vara så i x antal timmar innan man börjar tillsätta de andra ingredienserna och bakar ut det.
Så då fick jag väldig inspiration och bakade egna grova råglimpor. De blev helt underbart goda. Skillnaden om man inte skållar brödet innan är att brödet nu blir lite segare och saftigare i konsistensen och smular inte lika myckat som andra rågbröd kan göra. Så detta rekomenderas. Dessa bröd kommer att bakas ett antal till gånger.

Här är receptet: (dock är det inte det receptet som jag gjorde då jag inte kan hitta det:( men ett liknande)
Dag 1:
2 dl hela rågkorn
4 dl grovt rågmjöl
13 dl vatten
Dag 2:
100 g jäst
½ dl vatten
½ dl sirap
2 tsk salt
1 msk ättikssprit
5 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl
Blanda rågkorn och rågmjöl, häll över kokhett vatten. LÅt stå rumstemperatur 12 timmar.
Lös jästen i det mjumma vattnet. Rör ner det i skållade mjölet. Tillsätt sirap, salt, ättikssprit, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl, jäs övertäckt 1 timme.
Ta upp den på mjölat bakbord och arbeta degen. Dela och forma 3 limpor.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i 200 grader i ca 1 timma.
Så då fick jag väldig inspiration och bakade egna grova råglimpor. De blev helt underbart goda. Skillnaden om man inte skållar brödet innan är att brödet nu blir lite segare och saftigare i konsistensen och smular inte lika myckat som andra rågbröd kan göra. Så detta rekomenderas. Dessa bröd kommer att bakas ett antal till gånger.

Här är receptet: (dock är det inte det receptet som jag gjorde då jag inte kan hitta det:( men ett liknande)
Dag 1:
2 dl hela rågkorn
4 dl grovt rågmjöl
13 dl vatten
Dag 2:
100 g jäst
½ dl vatten
½ dl sirap
2 tsk salt
1 msk ättikssprit
5 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl
Blanda rågkorn och rågmjöl, häll över kokhett vatten. LÅt stå rumstemperatur 12 timmar.
Lös jästen i det mjumma vattnet. Rör ner det i skållade mjölet. Tillsätt sirap, salt, ättikssprit, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl, jäs övertäckt 1 timme.
Ta upp den på mjölat bakbord och arbeta degen. Dela och forma 3 limpor.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i 200 grader i ca 1 timma.
Kommentarer
Trackback