Broccoli
Dels är det gott, det är en av de nyttigaste grönsakerna man kan äta och det är väldigt smidigt och enkelt med fryst broccoli. Bara att ta fram och värma
Men vi har alltid tidigare tinat den i micron. Men i veckan lässte jag att 90% av allt det nyttiga försvinner i micron!

Så i veckan började jag tina broccoli på ett nytt sätt
Nu kokar jg upp lite vatten, eller använder vatten jag använt till annan matlagning, t ex pastavattnet och har det i en kastrull. Där får det småputtra lite så det bildas ånga. Över kastrullen sätter jag en en sil eller durkslag av metall och över silen sätter jag ett lock, då jag tänker att vattenångan stannar kvar och värmer lite extra:)
Detta mina vännen måste jag säga har gjort broccolin mkt mkt godare!!
Den blir väldigt krispig och smakar mer!
Så prova gärna om du gillar broccoli!
Nu serveras snart Tacos!
(bild från 6omdagen.dk)
Våffeldagen!
Jag kör på detta recept:
50 g smör | |
3 dl mjölk | |
1,5 msk rapsolja | |
2,75 dl dinkelmjöl | |
0,5 tsk bakpulver | |
1 krm salt | |
1 st ägg |
Gör så här:
Blanda smält smör, mjölk, olja, mjöl, bakpulver, salt till en slät smet.
vispa sedan i ägget
Låt det stå i 0 minuter och grädda därefter våfflorna!
Jag serverade med grädde och bär!
köttfärsås
Det är något som nog de flesta har ätit.
Jag brukar ofta äta det på restaurang, speciellt när vi är utomlands då jag brukar få ett rikitgt sug efter det. Vet inte varför. Och det är alltid lika gott! Dock har jag aldrig lyckats göra det lika gott hemma så om någon vet hur man lagar det på restaurang, så säg gärna till. Det vill jag mer än gärna veta.
Men idag måste jag säga att jag lyckades rätt bra ändå. Skillnaden jag gjorde idag var att det fick koka i ca 15 minuter efter att jag haft i alla kryddor!

Så här gör jag:
400g köttfärs
1 lök
1 burk krossade tomater
2 små morötter i bitar
några matskedar tomatpure
oregano
basilika
paprikapulver
lite caynnpeppar
1 liten burk majs
1/2 burk vatten
fräs köttfärsen och lök, ha i burken med krossade tomater, kryddorna och morötterna oh vattnet
Låt det puttra i 15 minuter och ha sedan i majsen
låt koka några minuter till
sevrera sedan med pasta och grönsaker
Korvgryta
Korvgryta är något som mamma gjorde ibland och jag använder mig av hennes recept men med chorizokorv istället för falukorv.

Du behöver:
4 st chorizokorvar
4-8 potatisar
3-5 morötter
1-2 lökar
1-2 buljongtärning
5-10 dl vatten
Så här gör du:
Skala och skär grönsakerna i bitar. Ha i dem i en gryta tillsammans med buljongtärningen och vattnet. Låt det koka tills grönsakerna nästan är klara. Ha i korven som du skurit i bitar och låt dem koka med tills allt är klart!Salta och peppra
Smaklig måltid!
Nyttig tårta
men jag tror att den är väldigt god och den känns fräsch.
Så denna tänker jag banne mig göra ngn dag!
Nyttig raw foodtårta
Ingredienser:
- 3 dl mandel (blötlagda ca: 24 h)
- Honung
- 6 dl fikon
- 6 dl dadlar
- 1 dl kokos
- 3 äpplen
- 2 bananer
- Citron
- 1 krm vanilj
- Färsk frukt och bär för garnering, ex jordgubbar, carambole, kiwi, äpple, blåbär och hallon…
- 6 dl fikon
- 6 dl dadlar
- 1 dl kokos
- 3 st äpplen
- 2 st bananer
- 1 krm äkta vanilj
- Kokos
- ½ citron
Gör så här:
Levande grädde:
- Mixa de blötlagda mandlarna till en jämn smet och smaksätt med lite honung!
- Häll i smeten i en bakduk eller liknande nätpåse och låt stå och rinna av i ca 15 minuter. Då blir den fastare och lättare att spritsa. Det går även att servera grädden vid sidan om.
Levande tårtbotten:
- Den torkade frukten bör blötläggas över natten.
- Skär eller klipp i mindre bitar och mixa ihop dem med kokos.
- Bred ut degen på ett tårtfat/form.
Levande fyllning:
- Mosa bananer. Riv äpplet på den grova sidan av järnet. Riv citronskalet. Blanda ihop allt.
- Blanda tillsammans med lite kokos, vanilj och citronskal.
- Bred ut på den levande fyllningen över den levande tårtbotten.
- Spritsa mandelgrädden eller skiva färsk frukt och garnera tillsammans med färska bär.
(recept och bild från annaskipper.se)
Om ni skulle komma er för att testa denna innan mig så hojta gärna till om hur den blev :)
Kycklinggryta

Du behöver:
4 kycklinglår
2 burkar krossade tomter
1 burk med vatten
1 burk skivade champinjoner
oregano
dragon
2 msk citronsaft
salt och peppar
Så här gör du:
Dela kycklingklubborna i två delar om du vill. Det är lättare att få dem att få plats i kastrullen då.
Blanda alla ingredienserna i en stor kastrull. Ha i kycklingen. Låt det koka i 45-50 minuter tills kycklingen är klar.
Servera med ris och grönsaker!
Smaklig måltid!
Tacos
Att göra sin egen tacokrydda! Det är jättelätt, blir mycket billigare och helt utan massa konstgjorda ämnen!

(bild från tasteline.se)
För 400g köttfärs:
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk lökpulver
1 krm cayennpeppar
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk maizenamjöl
Blanda allt i en skål och ha i det när köttfärsen när det är färdig. ha i lite vatten ca 1/2 dl vatten
låt puttra i ca 5 minuter
Lycka till!:) Hoppas ni gillar den lika mkt som jag!
Dagissoppa
Just nu är jag inne i en persiod där jag vill äta soppor.
Tycker det är så enkelt att blanda ihop lite olika saker och lätt att servera och ta med sig i matlåda.
Denna soppa åt jag när jag gick på dagis och jag tyckte om det så mkt så vi fick receptet på den:)
Den var nästan lika god som jag kom ihåg den!
Du behöver:
500g köttfärs
2 gula lökar
100g selleri
4 stora morötter i bitar
2 buljongtärningar
2 liter vatten
2 msk paprikapuler
1 1/2 dl tomatpuré
3 dl makaroner
peppar
salt
Så här gör du:
Fräs köttfärsen i en stekpanna
Lägg alla grönsakerna, som du har hackat i bitar, i en stor kastrull tillsammans med vatten, buljongtärningar, kryddor och tomatpurén.
Koka detta tills grönsakerna nästan är mjuka.
Under tiden koka makaronerna tills de är nästan klara
Ha sedan i makaronerna när grönsakerna är nästan klara och låt de koka tills de är färdiga tillsammans.
Späd med mer vatten om du vill ha en tunnare soppa
Smaklig måltid!
Nu blir det ändring!
Tänkte först tipsa om ngt jag kom över idag.
Jag var inne på anna skippers hemsida och kollade runt
Hittade något som lät intressant.
En blandning som ska vara bra för matsmältningen och ska bidra till att maten lättre omvandlas till energi istället för fett och hjälper kroppen att lättare ta upp näringen. Ska även hjälpa till att skydda levern mot gifter och sänker kolesterolhalten. Man ska ta en tsk före lunch och middag. Blandningen håller i tre dagar.
Dett låter ju jättebra:), men jag tänker testa om man märker nån skilland på något sätt. Så jag tänker testa denna blandning fram till sista mars och kommer därefter med en rapport:)
Kan uppdatera er om att jag nu har tagit den första dosen och förvänta er inte att det smakar gott!
MEN jag tror och hoppas på välgörande effekter. Ska försöka att stå ut....