Linsbiffar
Ikväll blir det linsbiffar på menyn
Det är något som vi brukar göra. Vi serverar de med kokt potatis och stuvad spenat
Så här gör man:

koka två dl röda linser.
Blanda linserna med 2 rivna morötter, 1 hackad lök, 1-2dl havregryn, 1/2 dl olivolja, 1 dl solrosfrön, fetaost ca 1/2 förpackning, 1 tsk salt, 1 tsk chilipulver, 2 tsk oregano.
Sedan är det bara att göra biffar av det och steka tills de får lite färg och osten börjar smälta lite.
Smaklig måltid!
Det är något som vi brukar göra. Vi serverar de med kokt potatis och stuvad spenat
Så här gör man:

koka två dl röda linser.
Blanda linserna med 2 rivna morötter, 1 hackad lök, 1-2dl havregryn, 1/2 dl olivolja, 1 dl solrosfrön, fetaost ca 1/2 förpackning, 1 tsk salt, 1 tsk chilipulver, 2 tsk oregano.
Sedan är det bara att göra biffar av det och steka tills de får lite färg och osten börjar smälta lite.
Smaklig måltid!
Naturlig mat is the shit!
Jag har funderat lite kring det här med naturlig mat. Jag läste boken "Den hemlige kocken" i somras och efter det blev jag medveten om hur mycket konstiga saker som finns i vår mat. Till och med hälsofarliga! T ex glutamat, det är en smakförstärkare, kan även stå E620 – E625 på innehållslistan. Dock så är det cancerframkallande och i vissa länder förbjudna. Detta ämne finns i väldigt många produkter, speciellt halv och helfabrikat, chips buljong m.m
Även andra produkter innehåller mycket mer ingredienser är vad som egentligen behövs. Tillverkarna byter ut naturliga ingredienser mot konstgjorda för att det blir billigare för dem och produkten håller längre. I light produkter t ex är det mycket fler ingredienser än i orginalet, just för att de ska smaka likadant fast med mindre kalorier.
Vad jag vill säga med det här är bland annat att ni ska köpa så naturliga produkter som möjligt, med så få ingredienser som möjligt! T ex bregott innhåller betydligt färre ingredienser jämfört med lätta, 5 mot säkert 20. Samma sak med creme fraich. Det är bättre att köpa orginalet med 34% fett och äta mindre av det än att köpa light versionen med 5% fett och betydligt fler och onaturliga ingredienser.
Så vi måste öppna ögonen och se vad produkterna vi stoppar i oss innehåller. Jag tänker mig kroppen som en maskin som vi måste ta hand om för att den ska fungera bra. Kroppen går inte att byta ut så vi måste vara snälla mot den och ge den den energi som den vill ha och som den mår bra av. T ex om man jämför med en bil, så skulle inte den fungera om man stoppade disel i en bensinmotor. Och jag tror att samma sak gäller för kroppen!
Så ta vara på er och era kroppar!

Även andra produkter innehåller mycket mer ingredienser är vad som egentligen behövs. Tillverkarna byter ut naturliga ingredienser mot konstgjorda för att det blir billigare för dem och produkten håller längre. I light produkter t ex är det mycket fler ingredienser än i orginalet, just för att de ska smaka likadant fast med mindre kalorier.
Vad jag vill säga med det här är bland annat att ni ska köpa så naturliga produkter som möjligt, med så få ingredienser som möjligt! T ex bregott innhåller betydligt färre ingredienser jämfört med lätta, 5 mot säkert 20. Samma sak med creme fraich. Det är bättre att köpa orginalet med 34% fett och äta mindre av det än att köpa light versionen med 5% fett och betydligt fler och onaturliga ingredienser.
Så vi måste öppna ögonen och se vad produkterna vi stoppar i oss innehåller. Jag tänker mig kroppen som en maskin som vi måste ta hand om för att den ska fungera bra. Kroppen går inte att byta ut så vi måste vara snälla mot den och ge den den energi som den vill ha och som den mår bra av. T ex om man jämför med en bil, så skulle inte den fungera om man stoppade disel i en bensinmotor. Och jag tror att samma sak gäller för kroppen!
Så ta vara på er och era kroppar!

Nudelwok med kyckling
Ikväll var det anders som lagade mat!
Det blev nidelwok med kyckling och wokgrönsaker.
Det är en väldigt enkel rätt som går fort att göra plus att det blir mycket mat. Det blev 6 portioner för oss idag:)

Detta behövs:
2 kycklingfileer
300 gram nudlar
1 påse frysta wokgrönsaker
1 dl sweetchili sås
1/2 dl soja
Så gör du:
Skär kycklingfileerna i små bitar och stek dem tills de är klara. Samtidgt kan du steka wokgrönsakerna tills de är klara och koka nudlarna.
När detta är gjort blandar du allt i en stor kastrull eller syekpanna och har i sojan och sweet chili.
Klart :)
Det blev nidelwok med kyckling och wokgrönsaker.
Det är en väldigt enkel rätt som går fort att göra plus att det blir mycket mat. Det blev 6 portioner för oss idag:)

Detta behövs:
2 kycklingfileer
300 gram nudlar
1 påse frysta wokgrönsaker
1 dl sweetchili sås
1/2 dl soja
Så gör du:
Skär kycklingfileerna i små bitar och stek dem tills de är klara. Samtidgt kan du steka wokgrönsakerna tills de är klara och koka nudlarna.
När detta är gjort blandar du allt i en stor kastrull eller syekpanna och har i sojan och sweet chili.
Klart :)
Nytt!
Ikväll lagade jag något som jag fick hos en vän förra veckan. Både anders och jag gillade det massor och bäst av allt, det är vegetariskt:) Vi försöker äta rätt mkt vegetariskt balnd annat för att det är vänligt mot miljön och inga djur kommer till skada och sen är det himla nyttigt med en massa grönsaker och bönor och sånt.
Men idag blev det Vegetarisk gryta med kokosmjölk:
Du behöver:
1 chili (använd kärnorna om du vill ha det riktigt starkt)
1 aubergine
2 morötter
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
Gör så här: Hacka chili, lök morötter och aubergine. Fräs lök och chili tills löken mjuknat. Ha i resten av ingredienserna och låt det koka i ca 10 min.
Går väldigt fort, är enkelt att göra, och billigt:)
Det passa oss studenter bra!
Dock så är det ointe så mycket protein i men om man har quinoa till så blir proteinhalten lite högre än om man bara haft ris.
Vi serverar det med bulgur ikväll!

Smaklig måltid!
Men idag blev det Vegetarisk gryta med kokosmjölk:
Du behöver:
1 chili (använd kärnorna om du vill ha det riktigt starkt)
1 aubergine
2 morötter
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
Gör så här: Hacka chili, lök morötter och aubergine. Fräs lök och chili tills löken mjuknat. Ha i resten av ingredienserna och låt det koka i ca 10 min.
Går väldigt fort, är enkelt att göra, och billigt:)
Det passa oss studenter bra!
Dock så är det ointe så mycket protein i men om man har quinoa till så blir proteinhalten lite högre än om man bara haft ris.
Vi serverar det med bulgur ikväll!

Smaklig måltid!
Mandelfisk
Denna fisk har vi gjort några gånger. Kanske inte den nyttigaste, men den blir väldigt god och det kan detvara värt ibland.

(bild från www.coopkonsum.se)
Detta behövs:
400 g fiskfile, t ex alaskapollok, sej, torsk
1 1/4 dl ströbröd
1 dl mandelspån
2 krm curry
2 krm citronpeppar
1/2 tsk salt
4-5 msk smör
Lägg fileerna i en ungsäker form
Blanda ströbröd med kryddor, salt, mandelspån, och det smälta margarinet. Lägg sedan blandningen på fiskfileerna. Ha sedan fisken i mitten av ugnen på 225 grader i 20-25 minuter
Servera med hemmagjort potatismos och grönsaker

(bild från www.coopkonsum.se)
Detta behövs:
400 g fiskfile, t ex alaskapollok, sej, torsk
1 1/4 dl ströbröd
1 dl mandelspån
2 krm curry
2 krm citronpeppar
1/2 tsk salt
4-5 msk smör
Lägg fileerna i en ungsäker form
Blanda ströbröd med kryddor, salt, mandelspån, och det smälta margarinet. Lägg sedan blandningen på fiskfileerna. Ha sedan fisken i mitten av ugnen på 225 grader i 20-25 minuter
Servera med hemmagjort potatismos och grönsaker
Pesto Pasta
Ikväll har vi ätit Pesto Pasta!
Det är min favoriträtt!

Pesto Pasta är väldigt gott och det går väldrigt fort att blanda ihop.
Du behöver:
- Fullkornsspagetti till 4 portioner
- 250 g haricot vertz bönor
- 1 vitlöksklyfta
- 3 tomater
- 1/2 burk pesto
- 1 dl parmesan
- 1 dl vatten
salt och peppar
Fräs bönorna med den rivna vitlöksklyftan tills bönorna är tinade.
Ha i de hackade tomaterna .
Blanda i den färdigkokta spagettin
Blanda nu i peston och vatten och blanda runt allt.
Tillsätt sedan parmesanen och blanda och sen är det färdigt att severa!
Smaklig måltid!
Det är min favoriträtt!

Pesto Pasta är väldigt gott och det går väldrigt fort att blanda ihop.
Du behöver:
- Fullkornsspagetti till 4 portioner
- 250 g haricot vertz bönor
- 1 vitlöksklyfta
- 3 tomater
- 1/2 burk pesto
- 1 dl parmesan
- 1 dl vatten
salt och peppar
Fräs bönorna med den rivna vitlöksklyftan tills bönorna är tinade.
Ha i de hackade tomaterna .
Blanda i den färdigkokta spagettin
Blanda nu i peston och vatten och blanda runt allt.
Tillsätt sedan parmesanen och blanda och sen är det färdigt att severa!
Smaklig måltid!
Smoothie
Ett väldigt bra mellanmål är smoothie

(Ursäkta felvänd bild)
Denna är gjord av frysta hallon, naturell youghurt och banan.
Supergod!

(Ursäkta felvänd bild)
Denna är gjord av frysta hallon, naturell youghurt och banan.
Supergod!
Te
När jag ändå är i farten tänkte jag passa på och tipsa om ett te jag köpte igår!
Friggs gröna citronte med flädesmak:)
Det är underbart friskt och lite syrlig smak.
Känns väldigt fräscht!

Friggs gröna citronte med flädesmak:)
Det är underbart friskt och lite syrlig smak.
Känns väldigt fräscht!

kakor!
Denna vecka har jag haft semester då det varit ett mellanrum mellan mina kurser. Så jag när jag laddat upp med lite energi tänkte jag att det vore mysigt att ha lite kakor hemma som man kan bjuda på om någon kommer på besök. Så jag gjorde schackrutor och chokladlängder. Det var mycket lättare än var jag trodde att göra schackrutor.

Här kommer recepten på dessa godingar:
Schackrutor:
5dl vetemjöl
1½ dl strösocker
Drygt 200g smör
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vanillinsocker, den andra med kakao. Rulla ut degen i fyra jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck till helt lätt. Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca tio minuter
Skurna chokladkakor
Portioner: ca 60 st
ugnstemp 200 grader
200 g margarin eller smör
2 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker

Här kommer recepten på dessa godingar:
Schackrutor:
5dl vetemjöl
1½ dl strösocker
Drygt 200g smör
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vanillinsocker, den andra med kakao. Rulla ut degen i fyra jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck till helt lätt. Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca tio minuter
Skurna chokladkakor
Portioner: ca 60 st
ugnstemp 200 grader
200 g margarin eller smör
2 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
Blanda alla ingredienserna till en smidig deg.
Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Skär dem varma i 2 cm breda, sneda bitar.
Hoppas det smakar:)
Bröd!
I veckan var jag hos en vän som bjöd på underbart gott bröd. Hemligheten visade sig vara att han hade skållat mjölet. Det innebär att man låter det mjöl som ska vara framhävande i brödet få kokhett vatten på sig och sedasn låter man det svalna och vara så i x antal timmar innan man börjar tillsätta de andra ingredienserna och bakar ut det.
Så då fick jag väldig inspiration och bakade egna grova råglimpor. De blev helt underbart goda. Skillnaden om man inte skållar brödet innan är att brödet nu blir lite segare och saftigare i konsistensen och smular inte lika myckat som andra rågbröd kan göra. Så detta rekomenderas. Dessa bröd kommer att bakas ett antal till gånger.

Här är receptet: (dock är det inte det receptet som jag gjorde då jag inte kan hitta det:( men ett liknande)
Dag 1:
2 dl hela rågkorn
4 dl grovt rågmjöl
13 dl vatten
Dag 2:
100 g jäst
½ dl vatten
½ dl sirap
2 tsk salt
1 msk ättikssprit
5 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl
Blanda rågkorn och rågmjöl, häll över kokhett vatten. LÅt stå rumstemperatur 12 timmar.
Lös jästen i det mjumma vattnet. Rör ner det i skållade mjölet. Tillsätt sirap, salt, ättikssprit, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl, jäs övertäckt 1 timme.
Ta upp den på mjölat bakbord och arbeta degen. Dela och forma 3 limpor.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i 200 grader i ca 1 timma.
Så då fick jag väldig inspiration och bakade egna grova råglimpor. De blev helt underbart goda. Skillnaden om man inte skållar brödet innan är att brödet nu blir lite segare och saftigare i konsistensen och smular inte lika myckat som andra rågbröd kan göra. Så detta rekomenderas. Dessa bröd kommer att bakas ett antal till gånger.

Här är receptet: (dock är det inte det receptet som jag gjorde då jag inte kan hitta det:( men ett liknande)
Dag 1:
2 dl hela rågkorn
4 dl grovt rågmjöl
13 dl vatten
Dag 2:
100 g jäst
½ dl vatten
½ dl sirap
2 tsk salt
1 msk ättikssprit
5 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl
Blanda rågkorn och rågmjöl, häll över kokhett vatten. LÅt stå rumstemperatur 12 timmar.
Lös jästen i det mjumma vattnet. Rör ner det i skållade mjölet. Tillsätt sirap, salt, ättikssprit, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl, jäs övertäckt 1 timme.
Ta upp den på mjölat bakbord och arbeta degen. Dela och forma 3 limpor.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i 200 grader i ca 1 timma.
Nu har även jag startat en blogg!
Nu har även jag tänkt att jag ska börja blogga. Jag har tänkt mig att här ska jag skriva om mat av dess olika slag. Mat som Anders och jag gillar och äter, bröd och andra bakverk som görs här i huset. Men även om jag hittar nå goda recept som jag ännu inte hunnnit göra. Detta ska nog bli skoj!