Kanelbullar
Så här blev resultatet:

Detta behövs:
1 jäst
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm kardemumma
100 g smör
½ dl socker
1 ägg
10-12 dl vetemjöl
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke. Strö på salt och rör om så smälter jästen. Under tiden smält smör och blanda i mjölk och låt det bli fingervarmt. Blanda i kardemumman. Ha sedan över det på den smälta jästen. Ha i sockret och ägget och blanda. Ha i vetemjölet, lite i taget och knåda till en smidig deg! Låt jäsa i en timme
Knåda degen lite till och dela den i två delar. Kavla ut dem och bred på smör, strö över vad du vill ha. Jag hade socker kanel och lite vaniljsocker. Rulla sedan ihop och skär i så stora bitar som du vill ha. Jag gjorde 24 st. Låt jäsa i 20 min till och pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Jag ska servera mina varma med mjölk :)
Rabarbermarmelad och scones!
Den blev en sunder succé:)

Scones: 6st
4,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
100g smör
1,5 tsk bakpulver
½ tsk salt
2dl mjölk
Blanda alla torra ingredienser och smula sedan i smöret. och blanda i smöret tills allt känns som en sandstrand
Ha sedan i mjölken och blanda. dela upp degen i 6 bitar och lägg dem på en plåt. Grädda i 10 min i 250 grader.
Marmelad
1 liter rabarber
½ citron
1-2 msk riven färsk ingefära
6 dl syltsocker
Skär rabarbern i små bitar. Skär citronen i väldigt tunna skivor. Blanda allt i en stor kastrull. Låt sedan allt koka upp och låt det koka i 5-6 minuter. Låt det svalna och ha sedan upp det i rena burkar!
Farmors pannkaksknyten
Det var en ständig favorit:) Det känns väldigt roligt att de nu blivit en återkommande rätt även i vårt hushåll!

Du behöver för 4 port:
12 pannkakor
4 portioner stuvad spenat
2 förpackningar
I mitten av pannkakan lägger du en klick spenat och lite bacon och viker sedan ihop den:)
Smaklig måltid!
Bounty bollar

Det är bountybollar doppade i mörk choklad!
Detta behövs:
200 g choklad, mörk eller ljus
2 dl grädde
50 g smör
1/2 dl florsocker
1/2 dl sirap
200 g kokosflingor
Gör så här:
Blanda smör grädde florsocker sirap i en kastrull och koka i 5- 8 minuter tills det blir lite segt.
ha i kokosen och låt det svalna. t ex ställ det i diskhon med kallvatten runtomkring.
När det svalnat lite kan du göra bollar av smeten i valfri storlek.
Ställ sedan in dem i kylen att stelna i minst en timme.
När de stått i kylen tillräckligt länge smälter du chokladen i vattenbad och sedan doppar bollarna i chokladen och lägger de sedan på bakplåtspapper och in i kylen igen!
Klara att äta!
Linsgryta
Det är en väldigt nyttig och billig rätt.
ett plus är att den är vegetarisk!

Detta behöver du:
1-2 lökar
2 morötter
3-4 potatisar
1 bit vitkål eller någon annan rotfrukt
2 dl okokta gröna linser
1 grönsaksbuljong
salt peppar, oregano
sambal oelek
5 dl vatten
1 burk krossade tomater
Så här gör du:
Börja med att ha 2 dl grönsa linser i en stor kastrull tillsammans med 5 dl vatten och buljongtärnngen. Låt det koka i 15 minuter. Under tiden hackar du och river grönsakerna.När 15 minuter gått har du i krossade tomaterna, grönsalerna och kryddorna.Låt det koka 15-20 minutr till.
Klart!
Vi serverar det med 1 glas mjölk, mitt hemgjorda bröd och ost!
Fisk i äggsås
En fisk som har blivit en favorit hos oss är en gammal klassiker
Fisk i äggsås!
Detta gjorde anders till mig igår kväll. Fisken serveras med potatis broccoli, och vitlöksbaguette med salsa på:)
Recept finns i stort sett i varenda kokbok så jag struntar att skriva upp det:)
Nu ska jag gå och laga linsgryta. Recept och bild på det kommer upp imorron!
Ha en trevlig kväll!
Vegetariska enchilladas

Detta behöver du:
4-8 st
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 selleristjälkar (kan väljas bort om man vill)
1 msk olivolja
½ förpakning(a 400-500 g) passerade tomater
2 dl kokt fullkornsris (1 dl okokt)
2 dl kokta små vitabönor
1 tsk spiskummin
1-2 krm chillipulver/peppar
½ burk(a 300g) majskorn
4-8 tortiliabröd
2 dl riven ost
Så här gör du:
skala och finhacka lök och vitlök. skölj,kärna ur och tärna paprikan.
skölj och strimla sellerin, fräs alla grönsaker i olja några minuter.
tillsätt dom passerade tomaterna,kokta riset och bönorna(kokta).
krydda med spiskummin,chillin och ca 1tsk salt, låt puttra i ca 5min.
fördela sedan röran på tortillia bröden och lägg i ungsäker form, strö över osten och gratinera i 250 grader,ca 10 min
Vi serverar med egengjord salsa och creme fraiche:)
Grekisk nationalrätt!
Detta behöver du:
2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt
Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost
1 krm salt
1 ägg
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 11/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad

Smaklig måltid!
Fläskfilé i ost och senapssås
Det blev fläskfilé i ost och senapssås. Väldigt gott. Jag trodde att det skulle smaka konstigt med senap i men det bev väldigt bra! Detta vill jag absolut rekomendera!
Detta behöver du:
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin (vi använde matlagningsvin)
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk dijon senap
1 dl riven Kvibille Präst (vi använde hushållsost:)
Så här gör du:
Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning. Lägg över köttet i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min. Ta grytan från värmen. Rör i osten. Strö gärna över hackad persilja. Servera med kokt ris och grönsaker

(bild från arla.se)
Bröd igen!
Nu har jag gjort ännu en sats bröd.
Jag har fortfarande inte hittat orgnalreceptet men jag gjorde utifrån det jag kom ihåg och det blev väldigt bra det med. Så jag tänkte lägga utt det receptet också, så det blir rätt:)
Dag 1
550 g grovt rågmjöl
1 liter kokhett vatten
häll i mjölet i en bunke. Häll sedan på det heta vatten och rör om och låt sedan stå under bakduk i 12 timmar!
Dag 2
2 dl youghurt/fil
1/2 dl olja
50 g jäst
1 msk salt
1/2 dl sirap
1 msk brödkryddor
ca 15 liter vetemjöl
Blanda först youghurt och olja i en kastrull och värm till ljummet.
Under tiden kan du blanda jäst och salt i en skål och rör om så att det smälter (jäst smälter av salt!)
ha sedan i kryddorna, sirapen och jästblandningen i youghurten
Blanda sedan i det med det skållade mjölet och rör om och börja sedan arbeta i vetemjölet tills du får en fin deg!
Låt det jäsa i 1 timme under bakduk och ha sedan ut det på en plåt i 3 lika stora limpor. låt det jäsa i 30 min till.
pensla övet vispat ägg innan du ställer in de i ugnen.
Låt de vara i ugnen i 90 min på 175 grader längst ner.
Lycka till!